Boganmeldelse: What Smart Students Know

What smart students know bog anmeldelse

Endelig en studiebog, der rent faktisk gør en til en bedre studerende

“Smart Students know that you can teach yourself better than a school possible can”

 

Den her tekst er kedelig, fordi den er svær. Derfor er faget kedeligt, fordi jeg ikke kan finde ud af det. Og fordi jeg ikke kan finde ud af det, får jeg dårligere karakterer. 

Denne boganmeldelse af What Smart Students Know håber jeg giver dig en forståelse for, hvorfor den er en af de vigtigste bøger du bør læse i din studietid.

Ond læringsspiral. What smart students know anmeldelse

Det var sådan jeg havde det i nogle af fagene. Jeg bebrejdede fag for at være kedeligt, fordi jeg ganske enkelt havde sat mig godt nok ind i det. Hvad jeg manglede, var at blive skolet i hvordan jeg studerede og lærte bedre. Det resulterede også i, at jeg stoppede med at møde op til undervisningen. Jeg manglede at vide hvad de smart elever vidste.

Studieråd fra fortiden, der stadig holder.

Hvad hvis du kunne blive bedre til at læse tunge tekster fra studiet, og endda huske indholdet bedre end du gør nu?

Og hvis du samtidig fik en bedre forståelse for det emne, du mener er mindre interessant, som egentlig skyldes, at det er fordi det er svært, der får din interesse for det, til at dale.

Når man kæmper med lektierne og generelt forstå fagets indhold, bliver timerne sværere at komme igennem. Lektielæsningen føles som spild af tid, og afspejler sig i dårlige eller middelmådige karakterer.

Vi har alle været der, men få af os fået præsenteret et alternativ til den måde vi studerer og læser. Indtil for 24 år siden, vel og mærke.

Løsningen finder du i en bog, der måske er ældre end du selv er, men stadig er relevant.

Hvorfor blev What Smart Students Know skrevet

I 1993 skrev Adam Robinson bogen: What Smart Student Know. Årtiet før før han udviklet en anerkendt og revolutionerende måde at tage de største test i skolen, og bestå med gode resultater. En metode der med tiden skulle ændre de eksisterende tests.

Bøgerne hedder Cracking the GMAT. De gør studerende bedre til at lære akademisk materiale, øve det, og stå stærkere til eksamenerne.

Med hjælp fra bøgerne, kunne studerende lære at fokusere hvordan de lærer, læser, prioriterer, og opnå resultater, de ikke før troede muligt.

Når alt kommer til alt, skal studerende der læser den samme linje, igennem det samme pensum og overvære de samme forelæsninger og klasseundervisning. Alligevel formår nogle studerende at komme nemmere igennem det end andre, endda med højere karakterer.

What Smart Students Know samler er en lang gennemgang af alle elementer i undervisning, der gør dig bedre til at studere. Den har alle de tricks til bedre læring, til studerende der skal kæmpe hårdere for at få succes i skolen, end dem der virker klogere (men ikke nødvendigvis er det).

Hvad gør disse studerende anderledes?

Vi har alle 24 timer på døgnet, og behov for at spise, sove og et liv ved siden af studiet. Alligevel virker det til, at nogle elever har superkræfter, og indkasserer den ene topkarakter efter den anden anden. Forskellen, tror jeg, ligger i, at de uden at vide det, har lært at lære, og gør det i praksis.

Har du egentlig lært, hvordan du lærer?

“If you ever have trouble concentrating while studying, it’s because you’re not doing any active thinking that engages your mind with the material”

Hvad er det første du gør, når du har et nyt fag, og skal i gang med at læse om det, for første gang, på egen hånd?

For de fleste gør de det, der falder dem mest naturligt ind.Vi begynder at læse, fra den første side, vi blev bedt om at læse. Det er jo hvad man gør. Ikke noget med at stille sidespejlene og sikre, at sædet er sat ordentligt, inden man starter bilen og kører. Bare direkte ud på vejen, uden egentlig at vide, hvor man er på vej hen.

Virker det bekendt?

Virker det til at være den bedste løsning?

Det gjorde det ikke for mig.

Jeg ville gerne, hvis du næste gang du sætter dig ned og læser lektier, stiller dig selv tre følgende spørgsmål:

  • Hvad er formålet med, at jeg læser det jeg skal til at læse?
  • Hvad ved jeg allerede om det, jeg skal til at læse?
  • Hvad er det store billede, i det jeg skal i gang med at læse?

Hvis vi gennemgår de tre punkter.

Formålet er ikke blot at forstå det, så du kan bestå eksamen. Stil i stedet spørgsmål til, hvordan kan du bruge den viden du får, i et job du gerne vil have.

Selv om du ikke tror du ved noget, ved du allerede en masse. Skriv de mest banale ting ned, da selv de kan være med til at skabe en større forståelse når du læser det, hvis du bringer alt viden frem fra hukommelsen.

Tag fugleperspektivet på det du læser. Prøv på to-tre linjer at beskriv hvad kapitlet indeholder, ud fra summeriet bagerst i kapitlet, og se om du får det samme, når du er færdig med at læse.

Ved at gøre dette, har du allerede stillet dig selv nogle formentlig gode spørgsmål (jeg anbefaler du skriver dem ned i hånden på papir).

Allerede nu har du en bedre retningssans for hvor den nye viden vil lede dig hen, og du er dermed mere modtagelig for den.

Hvad du får ud af denne bog

“Learning is not boring; not learning is!”

De foregående tre spørgsmål, er blot en lille smagsprøve, på en lang liste af brugbare studie strategier. Der er meget mere at dykke ned i.

Ikke blot lærer du, hvordan studerer bedre, du lærer også at forstå vigtigheden i, at du selv er ansvarlig for den læring du får, og de resultater du skaber.

For nogen kan det lyde skræmmende. For andre kan det lyde overraskende. Og for de sidste, højst sandsynligt dem, der laver topkarakterer, kan det lyde åbenlyst.

Jeg blev først virkelig klar over det efter studiet.

Prøv at se på de tolv principper bogen følger. Det var ikke noget, jeg havde tænkt over, men kan efterfølgende se, i hvert fald i mit tilfælde, at det er sandt.

What smart students know boganmeldelse
Kilde: https://www.biggerplate.com/mindmaps/l522107/what-smart-students-know-12-principles

Er du enig i disse?

Ikke kun viden du kan bruge i studietiden

“Trying to memorize something you don’t understand will interfere with your later understanding”

Den viden du får fra What Smart Students Know, kan du tage med dig efter studietiden. Det er evnen til at læse og forstå ny viden bedre. At gøre det abstrakte mere konkret, og gøre det nemmere at håndtere ny viden, der i første omgang virker pisse svær at komme igennem.

Nogle af øvelserne kan gøre, at du faktisk er længere tid om at læse lektier. Til gengæld skaber du en langt dybere forståelse for det, og sparer tiden, når du vil læse op til eksamen.

Jeg har, og vil i fremadrettet anbefale mange bøger, du bør læse under studiet. Og til trods for, at jeg har læst adskillige “bliv en bedre student … 12 til dig … super duper student”-bøger, kommer ingen i nærheden af.

Bogen har nogle eksempler på hvordan man angriber matematiske problemstillinger, som jeg ikke rigtig fandt relevante. Men det er en personlig prioritering af akademiske interesser og tilfældig tildeling af kompetencer. Værdien som helhed overleverer langt mere, end hvad den matematiske del af bogen trækker ned.

Du kan købe bogen What Smart Students Know på Saxo her

Jeg giver bogen 6 ud 6 kopper kakao.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *