Hvordan hjælper det dig ikke at snakke om det?

Snak om kairrerevalg

Hvor meget tid bruger du på at snakke om, hvad du vil efter studiet? Hvis du er ligesom mig og størstedelen af andre studerende, så er svaret enten: meget lidt eller slet ikke nok. I denne artikel vil jeg belyse vigtigheden af at snakke om, hvad du vil efter studiet så tidligt som muligt.

Studerende, jeg har snakket med, erkender, at de sjældent snakker om det faktum, at de ikke ved hvad de vil efter deres uddannelse. Sandheden er, at de faktisk skammer sig lidt over, at stadig ikke ved det eller bruger mere tid på at snakke om det. De er som passagerer der er stået på et tog, og ved hvilket land de kører mod, men aner ikke hvad de skal lave når de kommer frem, til en relativ ukendt destination. Og det er en skam, fordi der er ikke noget farligt i at have den snak

Du begrænser dine chancer, når du holder muligheder åbne

Learning to ignore things is one of the greatest paths to inner peace

  • ROBERT J. SAWYER

Hvordan kan vi være modne nok til at vælge en uddannelse, men ikke vide hvad vi skal bruge den til? Den mest gentagende forklaring jeg har hørt fra både studerende og undervisere er, at ved ikke at beslutte sig om sin karrierestart, holder man sine muligheder åbne. Men holder den undskyldning? Holder man muligheder åbne, eller holder man egentlig mulighederne på afstand?

Ordsproget “Man må hellere være noget for nogle få end intet for alle” siger ikke noget med, at man skal forsøge at potentielt at være en jobkandidat for så mange arbejdsgivere som muligt. Der er relativt få (ingen), der har held i byen ved at i stedet for at starte en samtale med en person, og begynde at flirte går rundt hele aften og natten uden at tage initiativ med nogen som helst, for at holde sin muligheder åbne. Virker det irrationelt? Ja.

“In running back and forth among the things that might be important. We forget to spend time on what is really is important. It’s a fool’s game and one we are remarkably adept at playing” – Kapitel 9 i Dan Arielys bog Predictably Rational

Dit ønske om ikke at vælge én beslutning har ikke noget med dig som studerende at gøre, eller hvorvidt om du er usikker på hvad du vil. Det er ganske enkelt fundamentalt menneskeligt, at vi ikke kan lide at træffe større beslutninger. Så derfor stikker vi hovedet i jorden som en struds (eller i vores studiebøger), og håber nogle andre træffer beslutningen for os.

Uden at gå i dybden, så viste forsøget, at dem der prøvede at holde muligheder åbne både var drænende for ens psyke og følelser, men i længden også på deres pengepung. Du kan altså forvente at starte med en lavere startløn, jo flere muligheder du vil holde åbne.

Derfor …

Det er (også), hvad de voksne gør

Mand der sidder i en sofa og tænker over sin karriere

Stil dig selv spørgsmålet: Hvordan hjælper det dig ikke at snakke om, hvad du vil efter studiet?

Hvis du ikke er afklaret med din karrierestart og ikke har snakket om det, vil du nok være tilbøjelig til at sige: Det skal jeg nok finde ud af. Eller: Jeg har masser af tid, til at finde ud af det. Eller Lige nu vil jeg bare gerne fokusere på mit studie. Men hvordan hjælper dig at fokusere på dit studie, hvis du ikke ved, hvad du skal bruge dit studie til? Er det en hobby-aktivitet, som du ikke forventer at leve af? Nej, vel.

Det er ikke kun en “voksen-ting” at stoppe op og se, hvor vi er på vej hen. Par der beslutter sig at det skal være dem, tager snakken om hvor de skal bo, starte en familie og tænke bolig, job, børnehave, skole og meget mere. En svær snak, men hvordan vil det hjælpe dem, ikke at snakke om det? Det gør det ikke. Det samme gælder i høj grad også for studerende som dig, der er i gang med en uddannelse, der skal få dig fra en karriere til en anden. Begynd at snakke om din karriere, og begynd at stille spørgsmål. Der vil hjælpe dig få succes med at komme godt i gang med din karrierestart, hvis du gør.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published.