Hvorfor du ikke skal forvente at finde dit kald i studietiden

Wade, Dahl, Till shunt

Citat fra bogen  Everything is FuckedWhen people prattle on about needing to find their “life’s purpose, what they really mean is that it’s no longer clear to them what matters, what is a worthy use of their limited time here on earth … They are struggling to see what the before/after of lives should be”. I denne artikel deler jeg om mine personlige erfaringer og tanker om at finde sit livs kald, og hvorfor det er særligt svært at finde på studiet.

Min første dag her på kloden var lidt anderledes mange andres. Ser du, jeg kom til verden med et hoved, der var godt og vel 50 % større en normen. Jeg havde hvad der hedder hydrocephalus, navngivet efter to græske ord: Hydro og cephalus. Vand og hoved

Hydrocephalus er når væsken fra  ikke kan videreføres igennem systemet og ned i kroppen. Dermed ophober vandet sig i hovedet, og ender med at trykke på hjernen, hvilke, naturligvis, er skadeligt.

Det tryk vandet gør på vandet, giver med tiden hovedpine, der kan lede til hjerneskade, og i værste tilfælde kan lede til død. Så da jeg blev født på Roskilde Sygehus, drønende jeg med fuld ambulance til Rigshospitalet for at blive opereret.

Jeg brugte de første måneder af mit liv på hospitalet i selskab med mine meget bekymrede forældre, der var uvisse om hvor normalt et liv jeg ville få. Jeg kan naturligvis ikke huske noget.

Heldigvis var jeg i hænderne på nogle fremragende læger og sygeplejersker, og blev jeg opereret i en alder af et par timer, og kan jeg i dag leve et fuldstændigt normalt liv. 

Det er der især en mand, hvis uventede pludselige karrierefokus, jeg kan takke det for. Jeg håber hans historie kan give dig tryghed om, at du ikke skal stresse over, at ikke have fundet dit kald mens du studerer. Det er normen at stadig lede efter sit  kald, mens man studerer. Det bliver heller ikke automatisk afklaret, når du færdiggør din uddannelse.

Det er langt fra kun dig, der føler, at du er  faret vild i en jungle af karrieremuligheder. Det bedste du kan gøre, er dog at være klar over, at det kan komme præsentere sig i alle former og tidspunkter. 

Reddet af en hydraulik ingeniør, der fandt sit kald ved trafikuheld

Årsagen til jeg stadig er i live i dag, skyldes primært en mand ved navn Roal Dahl. Roal fandt sit kald i livet, ved et trafikuheld. Hans søn blev påkørt af en taxa, og udviklede derefter hydrocephalus. Dengang, i 1960, brugte man den samme behandling for hydrocephalus, som man gør i dag. Kort fortalt, så er det en ventil, også kaldet en shunt, der sikrer at vandet fra hovedet, kan komme videre i kroppen til udgangen, som er blæren. Nøjagtig som du fører slanger fra en vaskemaskine til et afløb – det menneske afløb i det her tilfælde.

Problemet var, at den tidligere version af en shunt, der skal sikre, at vandet fra hovedet bliver videreført til kroppe ikke virkede optimalt. Den tidlige udgave af en shunt ofte blokeret, så vandet ikke kunne komme fra hovedet. Det resulterede i hovedpine, en risiko for at blive blind, der senere krævede kirurgisk indlæggelse, for at blive udredet. Det var ikke optimalt, men det var den bedste løsning, der eksisterede på det tidspunkt, ligesom biler uden airbags ikke var optimale før i tiden. Men når man ikke kender til en verden med en bedre løsning, så er man godt tilfreds, med hvad man har. Men det var ikke godt nok til Roals søn. Så da ingen havde nogle planer om at finde på en erstatning til den eksisterende løsning, måtte Roal selv skabe den.

Post traumatisk vækst finder kaldet

Roal blev ramt af hvad der hedder posttraumatisk vækst. Post traumatisk vækst kendetegnes ved, at individer finder styrke og vækst som følge af en traumatisk oplevelse.  Du kender sikkert flere kendte personer, efter de “hit rock bottom” fandt modet, styrken og viljen til at kæmpe endnu hårdere.

Roal Dahl brugte sin post traumatiske vækst, og tog en problemfokuseret tilgang, sammen med hydralik ingeniør, Standley Wade og neurokirurg, Kenneth Till, til at opfinde en bedre løsning til sin søn (og alle andre der med samme tilstand).

Det var ikke en livs lang drøm at gøre, og det var ikke noget, han ville have kastet sig ud i, hvis det ikke var for hans søns trafikuheld. Det skete bare, og det kunne hverken forudsiges eller være undgået.

De tre herres nyudviklede shunt fik navnet Wade-Dahl-Till shunt. I dagholder den mig og millioner andre mennesker i live og øger vores livskvalitet på en måde, jeg ikke kan forstå eller forklare.

Den nye shut var ikke blev opfundet, hvis Roals søn havde brugt 10 sekunder længere tid på at børste sin tænder den dag eller taxachaufføren havde gjort det samme.

Her kommer et spørgsmål til dig: 

Tror du, at Roal Dahl er glad for at være faldet over sit kald som opfinder af den shunt, der skulle blive hans livsværk?

Folk finder ikke deres kald. De falder over deres kald

Folk, der har fundet deres kald, har i  mange tilfælde fundet det i form af en ulykke, et afsavn, en misvedligeholdelse, et problem eller en livsbegivenhed, hvor ting ikke er gået, som planlagt. Livet har kastet en kæp i hjulet, og præsenteret udfordring, der ikke var tilstede før. Det denne uventede udfordring, der udløser et gåpåmod i forbindelse med post traumatisk vækst. Et “Jeg skal fanderme vise dem, at jeg ikke lader mig blive slået ud.”

Men langt fra alle har fundet deres lkald som følge af en traumatisk oplevelse fundet. Iværksætteri skabes også af ren nysgerrighed eller tilfældig opdagelse af en eksisterende løsning, efterfulgt af en forundring af, at andre ikke har fundet på en bedre løsning. 

Det kan sagtens være andre end dig selv, der er kommet med en ny idé. Antallet af startups, der laver produkter og services, du ikke vidste eksisterede er i stor vækst. Der er en meget stor chance for, at du ikke kender dit kalds eksistens. Derfor vil jeg også anbefale, at du griber jagten på dit kald anderledes an.

Lad være med at lede efter dit kald. Find hellere en målgruppe til din karrierstart

Jeg fandt relativt sent ud af hvad der skulle blive mit kald – at hjælpe universitetsstuderende med at finde ud af, hvor de vil starte deres karriere, og hvordan de kan gøre det. Det var først efter, jeg havde færdiggjort min egen uddannelse, vel og mærke, at jeg indså hvor på ingen måde afklaret jeg var til at vælge mit første job. Jeg var heller ikke afklaret om, at jeg var god nok til at få det job, jeg ikke endnu ikke vidste hvad var. 

Spørgsmålet er så, i mit tilfælde, om det sent, eller var det lige nøjagtig det rette tidspunkt, at jeg fandt mit kald?

Jeg opdagede mit kald, da jeg fandt ud af, at der eksisterede en målgruppe med den problemstilling, jeg selv stod over for. Målgruppen var sådan set var mig selv. 

Jeg var færdiguddannet, og havde ingen en idé om hvad jeg kunne bruge min uddannelse til, hvad jeg ville bruge den til, eller hvor jeg kunne bruge den, hvor det gav bedst mening for mig. Det var som jeg havde fået udleveret en sweitzerkniv, og beskeden om, at den er nyttig i mange tilfælde.

Derfor besluttede jeg mig for at finde en løsning til den målgruppe, som mit tidligere jeg var en del af – studerende på landets universiteter, der ikke ved hvor de vil arbejde, eller hvordan de bliver den bedste profil til en specifik karrierestart. En målgruppe jeg som sagt først indså eksisterede, da jeg blev en del af den.

Studiebooster var hverken planlagt eller velovervejet, eller noget jeg gik efter. Det skete, da det skete. Og det eneste jeg kunne gøre, var at se hvad det ville lede til, fordi jeg mente, og stadig mener, at det er hvad jeg bør arbejde med.

Men jeg fandt ikke ud af på studiet. Jeg fandt det ikke i pensum eller til undervisning. Og jeg fandt det ikke, da jeg blev forsvarede mit speciale. 

Jeg har dog hørt masser af historier fra færdiguddannede, der fandt en fascination af et af deres fag. Men det car først i et relevant studiejob, hvor de kunne bruge det de havde lært fra undervisningen  i praksis, at de indså hvad de gerne ville arbejde med det. Derfor lyder mit absolut simpleste, og måske ikke særlig konstruktive råd: 

Stress ikke over, at du mangler afklaring om dit kald i studietiden

“Life is a continual process of arrival into who we are.” 
– MARIA POPOVA, grundlægger af den fantastiske blog Brainpickings.

Det er normalt at ikke kende sit kald, når man skal starte sin karriere. Der er ikke noget galt i ikke at have “fundet sit kald”. Det er normen, at man skal lede efter det.

Men pas på med at falde i fælden med at ønske at starte din karriere i en populær virksomhed, fordi virksomheden føles som et sikkert (dvs. fornuftigt) valg på en karrierestart. Der findes utallige interessante virksomheder i alle størrelser, der sagtens kan være hvor, du hører til. Sidestil det med at gå på opdagelser i de små gader og oplev butikker, du ikke har hørt om, men er fyldt med ting, du elsker, i stedet for at gå på opdagelser i et storcenter, du har besøgt hundred gange før. Brug din studietid på at gå på opdgaelse. Opsøg at få erhervserfaring i forskellige typer virksomheder, og find ud af hvad der passer dig.

Jeg oplevede for ikke så lang tid i min omgangskreds, en der søgte et job hos en hurtigt voksende IT firma virksomhed. Men inden hun ville søge jobbet, ville hun lige høre min kæreste, om hun kunne forklare hende, hvad virksomheden laver.

Du kan ikke forvente at blive inviteret til at blive en del af en succes-virksomhed uden at forstå, hvorfor en virksomhed er blevet til en succes.  

Lad være med at stresse over, du ikke har fundet, men gå i gang med at lede.

Find ud af hvad du er interesseret i på biblioteket

Kom nærmere dit kald på biblioteket

Jeg skulle en gang undersøge mulighederne for at lave gæsteblogs. Jeg var meget godt klar over, hvor hvor mange magasiner, nicher og andet der eksisterede, jeg ikke kendte til. Derfor stolede jeg på min egen uvidenhed til at finde flere muligheder, hvis blot jeg kiggede det rette sted.

Svaret var på det lokale bibliotek. Faktisk, så helst det største bibliotek, fordi de vil have det største udvalg af magasiner. Lad mig uddybe:

Jeg tog ind på Københavns Hovedbibliotek, og så på hvilke magasiner der ekeisterede, fra A til Å, i alle kategorier, for at lære mere om hvad dedikerede mænd og kvinder skriver om, som jeg ikke vidste noget som helst om, men potentielt kunne vække min interesse, og ønske at lære mere om, og evt. blive en del af.

Det var en fantastisk oplevelse, og noget jeg kan klart kan anbefale til dit formål – at komme nærmere hvad dit kald er, ved at opdage, hvor mange muligheder, der er. Og den bedste måde at komme nærmere sit kald, er at finde ud af, hvad dit kald kunne være, når man ikke kender det.

Sådan bruger du biblioteket til at komme nærmere dit kald


Find ud af hvad der interesserer dig. Gå ned på det lokale bibliotek, og find afdelingen hvor de magasiner stående. Fysiske magasiner i papir om fiskeri, IT, psykologi, helse, madlavning og så videre. Gå dem alle igennem og udvælg to blade fra hvert område, du fanger dig selv i at gerne ville læse. 

Du skulle gerne gå hjem med mindst 20 blade. Du skal gøre denne øvelse flere gange. Du behøver ikke at gøre det alene. Tag en ven med, og fyld tasken med magasiner, af hvad I hver især gerne vil lære mere om.

Gå hjem og læs magasinerne. Sæt dig ind i din egen uvidenhed om dette emne. Læs dem ordentligt. Du har dem i en måned, og du kan nemt forlænge lånetiden online. Men af frygt for, at du ikke får magasinerne læst, så sig, at du skal læse blot et magasin om dagen. Hvis du finder et magasin, der fanger din opmærksomhed, læser du et til af samme type. Det var derfor du tog to magasiner af hver. Er du stadig interesseret, er du kommet et skridt nærmere på at finde dit kald. Ikke på at vente på at falde over det, men på at lede efter det. Undersøg den branche eller det område noget nærmere. Hvis det er tilpas spændende, så har du nu et område, og en branche, du kan bruge som udganspunkt til at starte din karriere.

Dit ønske om at finde dit kald, og hvad de kald er, ændrer sig fra dag til dag

Human beings are works in progress that mistakenly think they’re finished.”
– DAN GILBERT, forfatter til Stumble Upon Happiness. Se hans 6:36 minutter korte video.

Forfatter Daniel Gilbert, der har skrevet Stumble Upon Happiness, har undersøgt menneskelig adfærd og vores forestilling om vores fremtidige jeg. Der er en illusion om, at vi ændrer os meget lidt, og vi derfor tror, at de beslutninger vi træffer i dag, er beslutninger vi vil være glade for, at vi traf senere i livet.

Med det i mente, så husk på at der er et kæmpe marked for at få fjernet tatoveringer eller at være skilsmisseadvokat.

Daniel Gilbert siger det spot on i hans TED talk:

All of us are walking around with an illusion. An Illusion that history, our personal history, has come to an end. That we have just become the people we were always meant to be, and will be for the rest of our life.

Vi vil rigtig gerne tro, at hvad vi vælger at have som job efter studiet, er noget vi også vil være glade for om 10 år. Vi er overbevist om, at vi også vil være glade for det arbejde om 10 år. 

Vi er overbevist om, at på et hvilket som helst tidspunkt på vores personlige rejse, er vi nået til det øjeblik, som er vores endelig destination for hvem vi kommer til at være. Den person vi er nu, er den personvi kommer til at være fremadrettet.

Forskning viser dog, at det er stik modsatte, der er tilfældet.

Jeg vil anbefale at du ser Dan Gilberts TED talk her.

Dit kald i dag er noget andet om blot 10 år

Hvis du tænker på, hvem du var for 5 år siden, i forhold til hvem du er i dag, vil du nok være enig i, at du har ændret dig en del. Endnu mere de seneste 10 år. 

Spørgsmålet er så: Kan du forudsige, hvem du vil være om 10 år? Er der noget der skulle stoppe dig fra, at have udviklet dig og ændret dig lige så meget de næste 10 år, som du har gjort de seneste 10 år? 

Du vil sikkert tænke nej, du vil blive nogenlunde den samme, med de samme venner, holdninger og musiksmag. Det skyldes, at  vi alle tror, at vi med alderen ændrer os mindre og mindre. Men du vil opdage, at du faktisk ændrer dig mere end du tror – igennem hele livet.

Hvad betyder det for din evne til at finde dit kald?

Det netyder, at den person du er i fremtiden, måske bare en uge frem i tiden, nok skal finde ud af, hvor du skal hen på det tidspunkt. Nøjagtig som den person du var, da du tilmeldte dig dit studie, vidste hvad du ville den gang. Husk på, at den person, du var da du tilmeldte dig, er en anden person, end den du er, når du er færdiguddannet.

Faret vild på vejen fra nutiden til fremtiden

Jeg tænker, at det er passende at afslutte denne blogpost med et citat taget fra et kort klip fra en fremragende film, Lost in Translation. Filmen handler om at føle sig faret vild i sine valg i livet, og en søgen efter et manglende kald.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med at søge efter dit kald. Det er en spændende rejse, fordi du aner ikke om du er på rette vej, eller hvor du havner. Men jo mere tid du bruger på at lede efter det, jo mere afklaret bliver du om hvem du er, og dermed hvad du ikke vil … som leder over til citatet fra filmen:

“The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *