Hvorfor du skal fjerne fyld fra dit CV

Victor Hugo Yáñez Piña figurer af ler

I Malcolm Gladwells bog Blink lærte jeg om at vurdere værdien og autenciteten af noget i løbet af et splitsekund. I denne artikel kigger jeg nærmere på dette fænomen, og ud fra Blink-tankegangen fortæller jeg, hvorfor det kan være til din fordel, at fjerne indhold fra dit CV og din ansøgning, når du skal søge jobs som nyuddannet.

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.”
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Hvad er det første, du lægger mærke til, når du går ind i en Apple butik? Udover at være uhyggeligt stilrent, så er butikken spækket med tomhed. Der er meget få produkter i Apples butikker i forhold til mange andre butikker. De få produkter, der er i butikken, er til gengæld de helt rigtige til dem, der køber Apple produkter. Der ville ikke være den samme fornemmelse af eksklusivitet, hvis det mindede om en Apple merchandise butik med kopper, hatte, kuglepenne og alt muligt andet ligegyldigt ragelse. Desværre er det modsatte en tendens, jeg har set på CV’er hos nyuddannede, der fyldes op med … fyld. Dit CV bør kun indeholde det, som arbejdsgiveren er interesseret i – hvad der giver værdi for virksomheden i den stilling, du søger. Alt andet …  FLUSH!

Jo mere du ved, jo bedre beslutninger tror du, at du tager

Jo mere viden, jo mere byrde

Nyuddannede især, som har ingen eller meget lidt erfaring, overkompenserer deres CV med nytteløs information. Desværre ender det med at svække et CV, fordi det bliver for tydeligt, at man har prøvet at fylde på for at undgå, at det ser bart ud. Dette oplevede jeg selv, da jeg skulle ansætte nye medarbejder til den afdeling, jeg var leder for. Her er nogle eksempler:

Enkelte ansøgere inkluderede, at de havde kørekort og beskrev, hvilke opgaver de havde skrevet på studiet. Men hverken kørekort eller de opgaver, de henviste til, var relevante kompetencer eller viden, der var nødvendig for den stilling, de søgte. Den ekstra information forstyrrede, og trak deres chance for at komme til samtale ned, fordi den udviste manglende forståelse for stillingens behov.

Du kender det fra musikken, hvor et album med ti gode sange bliver vurderet bedre, end det samme album med 15 sange, hvoraf ti af disse er gode sange, men de øvrige tre er middelmådige og to af dem er dårlige.

Skær alt overflødigt fyld i forhold til stillingen væk. Ellers så kommer det til at ligne min mikrobølgeovn, hvor der er ni ud af ti funktioner, jeg ikke bruger.

Dit CV bliver stærkere, når du skærer fyldet væk

Nyuddannede, der ikke har megen eller nogen erfaring, overkompenserer ofte CV’et med nytteløs information. Desværre ender informationen med at svække CV’et, fordi det bliver for tydeligt, at man har prøvet at fylde på.

I nedenstående er et eksempel på unødvendig information, som jeg har oplevet, da jeg skulle ansætte en medarbejder til min afdeling:

Enkelte ansøgere inkluderede i deres CV, at de havde kørekort, hvorimod andre ansøgere beskrev hvilke opgaver, de tidligere havde skrevet på studiet. Væsentligt er, at hverken informationen om kørekortet eller opgaverne var relevante kompetencer i forhold til den stilling, de søgte. Den ekstra information forstyrrede og forringede derimod chancen for at blive indkaldt til en samtale, idet informationen udviste en manglende forståelse for behovet beskrevet i stillingen. 

Det er derfor vigtigt at skære overflødigt fyld væk, da det ellers kommer til at ligne min mikrobølgeovn, hvor jeg ikke bruger 9 ud af 10 funktioner. Knapperne på billedet, der er markeret med rød, har jeg prøvet uden at opleve bedre eller dårligere resultater. Så hvorfor er knapperne der?

Jeg har haft denne mikroovn et par år. Alle knapper, der er markeret med rød, har jeg aldrig brugt, eller ved om de fungerer bedre end cook-knappen.

Forskning bakker denne tankegang op

Daniel Kahneman, forfatter til At tænke – Hurtigt og langsomt og en af de førende forskere inden for adfærdspsykologi, bekræfter dette i et forsøg. Forsøget gik ud på, at to spisestel med hhv. 40 og 24 dele skulle vurderes. Forskellen på de to sæt var, at der i sættet med 40 dele var ni defekte dele. Så selvom man reelt fik syv dele mere, blev spisestellet med 40 dele kun vurderet til 23 dollars, mens spisestellet med 24 dele blev vurderet til 33 dollars.

Det er altså værdifuldt, at give mindre information, end man føler, man kan.

Når du smider mere indhold på dit CV end hvad der er nødvendigt, minder det om Nettos forsøg på at gøre en udløbet vare mere eksklusiv ved at sætte prisen op.

Undgå at udfylde et biksemads -CV i sidste øjeblik

Forestil dig, at dine forældre kommer på besøg til aftensmad. I dag. Om 30 minutter. Og du er først lige kommet i tanke om det. Du kan ikke nå at handle ind, så du kigger febrilsk i køkkenet og ser, hvad du kan bikse sammen. Resultatet bliver, som forventet, et sammenblandet måltid, der tydeligvis hverken er planlagt, velovervejet, eller tager højde for, hvad dine forældre godt kan lide. Det var baseret på, hvad du havde i køkkenet.

Ovenstående er karikeret, men ikke desto mindre er det lidt den samme tilgang, mange færdiguddannede og specialestuderende bruger, når de opbygger deres CV. De finder ud af, at de snart skal i gang med at søge jobs, og indser, at de mangler en masse på deres CV, for at fremstå som et godt match for virksomhederne. Så de bliver kreative. Resultatet bliver hvad jeg kalder et biksemads-CV.

Du har måske hørt det kinesiske ordsprog: ”Det bedste tidspunkt at plante et træ er for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er i dag”. Ordsproget kan også bruges i forbindelse med opbygning af et CV. Det bedste tidspunkt at begynde at opbygge et CV, er i starten af din uddannelse. Det næstbedste tidspunkt, hvor du i øvrigt skal søge i overhalingsbanen, er LIGE NU.

Det tager mere end to år, at få to års erfaring. Det tager også længere tid, at bevise, at man har haft interesse for en branche eller virksomhed over længere tid. Et CV skal passes som en sovs, der kræver konstant opmærksomhed. Det er den eneste måde, du kan få det gjort stærkt nok til, at du kan tillade dig at fjerne indhold fra det, så din profil fremstår stærkere. 

Et sidste øjebliks CV virker, og fremstår også ret tydeligt for en HR-medarbejder, som et forsøg på at samle og udfylde et CV. Og ligesom med maden til dine forældre, ender dit CV med at bære tydeligt præg af, at det hverken er planlagt, velovervejet, eller tager højde for, hvad din potentielle arbejdsgiver efterspørger til den stilling, du søger. Og de opdager det hurtigere end du kan nå at blinke med øjnene, for det er, hvad de er trænet til.

Start med at opbygge dit CV i dag. Ligesom et træ, skal det have tid til at vokse og gro rødder, inden det kan vokse sig stærkt.

Læs kapitel 15 i Daniel Kahnemans bog, At tænke – Hurtigt og langsomt, hvis du er interesseret i at lære mere om ”less is more”. Hele bogen er, hvad jeg mener, et must-read for alle, der læser på en videreregående uddannelse. Det du lærer fra bogen, kan du bruge hver dag, hele livet, når du træffer beslutninger, eller når du tror, du har det rette svar.

Læs kapitel 5 i Malcolm Gladwells bog, Blink, hvis du er interesseret i at læse eksempler på mennesker, der træffer beslutninger ud fra indbildske forudsætninger for succes, og andre ud fra en mavefornemmelse. Bogen kan, ligesom alle Malcolm Gladwells bøger, varmt anbefales, men er ikke et must-read.

 

Bøgerne Blink og tænke langsomt og hurtigt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published.