Notatteknik — skriv bedre noter og spar tid på eksamenslæsning [how-to guide]

notatteknik studiebooster

Reducer tiden, du bruger på at læse op til eksamen, med 79 %.

Hvordan?

Lad mig introducere dig for Jim Kwik (jeps, det er hans navn), så du kan se hvordan. Måske kender du nogle af de mennesker, der har taget ved lære af Jims læringskursus?

Jim blev kaldt the boy with the broken brain i folkeskolen … af sin underviser. (Den underviser vandt nok ikke årets lærer-prisen.).

Som barn var Jim fik et voldsomt slag i hovedet fra et fald. Det resulterede i en folkeskoletid med nedsat evne til at lære og minimale forhåbninger om, at det ville blive bedre.

Men Jim var stædig og overbevist om, at han sagtens kunne lære. Inspireret af superhelte kæmpede Jim videre. I dag er Jim Kwik kendt som en af verdens førende læringseksperter. Jim fortælleri om en notatteknik. Det var, da jeg hørte om den notatteknik, at ideen til dette blogindlæg fik øjne.

–> Link til podcast med Jim Kwik i Mindpum <–

Notatteknik er (som stort s et alt andet) en muskel, der skal trænes og bruges dagligt. Belønningen er bedre og hurtigere, hvis du bruger denne simple notatteknik.

Det har Elon Musk, Bill Gates, Michelle Obama, Sergey Brin, Larry Page, Richard Branson og mange andre berømtheder og forretningsfolk indset, hvorfor de trækker på Jim Kwiks ekspertise. Jim hjalp skuespillere med at huske svære dialoger til filmoptagelser. Han hjalp politikere med at huske lange taler.

Jeg vil bruge hans notatteknik, kombineret med min erfaring, så du bedre kan huske, hvad du læser, og hvad du lærer til undervisning og forelæsninger. Alt, det kræver, er en blok papir og en kuglepen eller blyant. Men inden vi går i gang, så lad os forstå vigtigheden af at ændre på den traditionelle måde at skrive notater.

For at forstå det bedre skal vi dykke ned i en verden fyldt med memoreringsnørder. De kan huske et helt sæt kort ved kun at bladre kortene igennem én gang. Deres metode giver dig en bedre forståelse af, at du kan lære og huske alt, hvad du læser, første gang med samme metode, hvis du øver den.

Hvordan memorerer man et helt sæt kort på under et minut?

Spar bonde.

Ruder 10.

Klør 4.

Ruder dame.

… kun 48 kort mere i sættet, inden han skulle give sættet til en dommer og gengive alle kortene i samme rækkefølge. Dommeren går kortene igennem og tjekker, at han kan huske dem i den korrekte rækkefølge.

I en anden metode til at tjekke, om rækkefølgen er korrekt, får deltagerne også et sæt kort og skal nu sætte kortene i samme orden som det sæt, de lige har husket, på under fem minutter.

Det er en opgave, der lyder lige så nem som at være forkølet og skulle bunde en fadøl med to tamponer i munden. Verdensrekorden lyder på 21.90 … sekunder, og tusindvis af mennesker kan nemt gøre det på under 1 minut.

Deres trick er, hvad der ligger til grund for den notatteknik, du skal lære og dermed gerne slippe for den traditionelle læse-op-til-eksamen-metode. Forskellen på læseferie, hvor du prøver at genopfriske noget, som du potentielt ikke lærte første gang, og hukommelseskonkurrence, er, at deltagerne ikke har brug for repetition.

Hukommelseseksperter kører ikke kortene igennem mange gange inden for kort tid, lige inden de skal huske sekvensen. De husker kortene ved at anke værdien af kortene (eksempelvis spar bonde) til et billede eller en person, f.eks. Justin Bieber (altså en værdi), de allerede har givet kortet.

De mest anvende huskeregler

En ofte anvendt huskeregel til hjerterkort er mennesker, de holder af. Ruder (på engelsk diamonds) er ofte rige mennesker. Så hjerter dame eller hjerter konge er din kæreste, og ruder es er eksempelvis Amazons stifter Jeff Bezos.

Næste skridt er at skabe en historie i hovedet, ofte inden for et område, de kender godt, for i sekvenser at kunne sige, hvad hver person gør.

Kort og kulør – spar, ruder, klør og hjerter – er abstrakte og svære at forme et billede af. Personer, derimod, kan du se i dit hoved.

Det er det samme princip, du skal bruge, når du skriver noter. Men i stedet for at knytte 52 personer til 52 kort, skal du tænke på en virksomhed og en jobrolle i stedet.

Du skal lære metoden til at sætte ny viden fra bøger og undervisning i relation til noget, hvor den viden (dvs. teorier) kan bruges.  

Ny viden både huskes og forstås bedre, når den linkes til eksisterende viden eller noget, der er relaterbart. Og hvilket bedre sted at lave relation til ny teori end i den virksomhed, du gerne vil arbejde i den rolle, du gerne vil have?

Hvad skal du skrive ned for at huske notater bedst muligt?

Metoden er simpel. Kort fortalt deler du et stykke papir ved at tegne en lodret streg ned igennem midten.

Notatteknik skabelon

På venstre side skal du skrive noter om, hvad du er ved at lære. På højre side skal du skrive noter om, hvordan og hvor du kan bruge den viden.

Du kan også bruge metoden i bøger, hvor du undlader at skrive venstre side. Du skal i stedet skrive noter, der forklarer, hvordan du kan bruge den viden.

Det er den hurtigere metode.

Jeg vil helt sikkert anbefale, at når du sidder og læser – og har tid – at du både skriver noter ned om teorien, og hvordan du kan bruge den. Det virker nemt nok. Det er dog kun, til du indser, at det ikke er så nemt at linke viden til et anker uden at vide, hvad du kan bruge som anker I dette tilfælde skal du mere tænke dit anker som en persona.

Personaen er den rolle, du gerne vil bestride i den virksomhed, du gerne vil arbejde i.

Teorien er strategier og værktøjer, du skal bruge i den jobstilling.

Brug en virksomhed, du gerne vil arbejde i, som anker

En persona er, hvad en virksomhed anser for at være den optimale og mest typiske kunde for deres produkt eller service.

En persona afgrænser eksempelvis marketingafdelingen fra at komme med idéer, som ikke stemmer overens med personaen. Marketingafdelingen kan målrette deres strategi, fordi de har noget (en persona) at anke deres strategi i.

Når jeg bruger notatteknikken, tænker jeg på, hvordan jeg kan bruge det i Studiebooster.  

Så når jeg læser om at skrive bedre overskrifter til artikler, tænker jeg “det kan jeg bruge til blogindlæg”, endda også mere konkrete eksempler, f.eks. legatsøgning.

Her udgav jeg først artiklen med en overskrift, som jeg ikke var helt tilfreds med. Så da jeg læste om metoder til at optimere overskrifter, fandt jeg mit arbejdsdokument og gik direkte i gang med at implementere det, jeg var ved at lære, i noget, jeg kunne både relatere til og bruge.

Jeg skriver derefter en eller flere eksempler ned på et stykke papir, hvor jeg i venstre side har skrevet “Bedste overskrifter til long-form blogposts”. Til højre skriver jeg både overordnet, såvel som konkrete eksempler hvor jeg kan bruge min nye viden.

Det gør det også nemmere at huske tilbage på, fremfor at sige det var i syvende kapitel i den 539 siders tykke bog.

Forbered dig til en jobsamtale flere år i forvejen

Som studerende er chancen for, at du driver eget erhverv minimal. Det gør det unægteligt sværere. Men som jeg ser det, har du to muligheder for at gøre nogenlunde det samme, som du også kan bruge i fremtiden, uanset hvilken løsning du vælger.

Du kan sætte anker til …

1 – En virksomhed du gerne vil bygge. Hvis du drømmer om at være iværksætter, så kortlæg hvad virksomhed skal lave, og hvem målgruppen er.

Lav virksomheden så realistisk som muligt. Brug to timer til at komme på et logo (hyr evt. en freelancer til at lave det for dig), et slogan, en målgruppe, hvordan det skal distribueres m.m. – alt sammen fiktivt. Men jo mere detaljeret, du gør det, jo nemmere er det at kunne linke teori til imaginær praksis.

2 – Find ud af, hvor du gerne vil arbejde . Da det svar ikke er verdens nemmeste, så husk tilbage på, hvad det var, der fik dig til at vælge den uddannelse, du er i gang med. Hvor vil du gerne arbejde, og i hvilken rolle?

Lad os sige, at du havde en drøm om at arbejde som head of marketing hos smykkefirmaet Pandora. Du er en strategist, hvor hele holdet higer efter inspiration og nye marketingsidéer.

De nye idéer er det, du lærer. Dvs. at hver gang du læser om en ny strategi, skal du tænke på, hvordan du kan bruge den i rollen som head of marketing for Pandora.

Du konkretiserer praktik og kommer måske på nogle ideer, som du kan bruge i en uopfordret ansøgning til et studiejob.

Du sparer tid og tænker langsigtet på to fronter

Lad os tage gode gamle Porters Five Forces som eksempel.

Hvis du læser markedsføring, så ved du, at Porters Five Forces er en analysemodel af branchen, en virksomhed befinder sig i, samt de konkurrencemæssige kræfter, virksomheden står overfor.

Her skal du huske, at konkurrencesituationen ifølge Porters Five Forces afhænger af

 • Potentielle indtrængere (hvilket lyder enormt kinky)
 • Kunder
 • Substituerende produkter
 • Leverandører

At huske de fire punkter er lidt ligesom at huske navnene på sine ekskærester; man glemmer sgu altid lige en enkelt. Og man ved godt, at man har glemt en, men man kan bare ikke huske, hvem det er.

Prøv i stedet for at huske Porters Five Forces, og smid Pandora i midten. Nu bliver du stillet spørgsmålet, hvad der kan true Pandora, og du kan komme med konkrete eksempler, fordi du er head of marketing hos firmaet.

Hvis vi går punkterne igennem igen, men med et konkret eksempel, vil det være:

 • Potentielle indtrængere: Amazing Jewelry
 • Kunder: kvinder i alderen 25-39*.
 • Substituerende produkter: rejser og andre livsnydende aktiviteter
 • Leverandører: råvareleverandør af sølv og guld

Det er ikke længere en formel, men en problemstilling. Derudover kan du se dig selv i rollen som bruger af teorien i praksis, og du kan se dig selv skulle prioritere de fire potentielle trusler i et arbejde hos Pandora.

Af samme årsag er der større incitament til at lære teorien bedre, hvilket automatisk stiller dig bedre, når du skal til eksamen.

Jo hurtigere du bruger en opdigtet eller ægte virksomhed samt dig selv i en rolle, hvor du skal bruge teorien, jo hurtigere kan du konkretisere teori, der giver mening for dig.

Udskift eksamensforberedelse med forberedelse til et strategimøde

Du kan tage skridtet videre og forberede dig til eksamen. Her skal du forestille dig, at eksamen i stedet er et møde om næste års strategi.

Det er ikke din underviser og censor. I stedet er det CEO og den økonomiansvarlige, du skal overbevise om, hvad den rette løsning er.

Opstil i stedet for den scene, at du er den ansvarlige for en afdeling, og at du skal forklare, hvordan du vil hjælpe virksomheden ud af en problemstilling. Løsningen er at bruge en strategi, der udmunder i et bestemt stykke teori.

Du skal træde ud af karakter til eksamen. Men til eksamensforberedelsen i dagene op til kan det hjælpe at gøre teorien mindre teoretisk med lidt rollespil.

Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre, hvis du fører god notatteknik og skriver, både hvad du lærer, og hvor du kan bruge det.

Den rigtige skriveteknik er den, der virker for dig

Der er rigeligt med notatteknikker at vælge imellem.

 • begrebskort
 • billednotat
 • farao-læsning
 • mindmap
 • stikord
 • VØL-modellen
 • årsag-følge-kort
 • procesnotat
 • kolonnenotat

Og sikkert endnu flere, som du kan få forklaret på undervis.dk.

De andre typer notatteknik er sikkert især glimrende til at få mere ud af en tekst.

Min anbefaling til notatteknik for studerende er dog at notere, ikke blot hvad den ny viden er, men også hvordan den kan bruges.

Metoden giver klart den bedste forståelse via association, hvilket igen forstærker, hvor lang tid jeg husker ny viden.

Konklusion

Notatteknik er ikke svært, men kan udføres meget nemmere, hvis man gør sig noget forarbejde. Derudover skal man ikke betragte notatteknik som en engangsaktivitet, der finder sted, mens man skriver dem.

Hvis du bruger en virksomhed som persona for din læring, har du langt nemmere ved at sætte et anker i din nye viden. Alternativt skal du læse teorier igen og håbe på, at du kan huske dem til eksamen.

Det svarer til at skrive en Post-it-note, men ikke tænke over, hvor du sætter den fast.

Viden er langt nemmere at huske og – lige så vigtigt – forstå bedre, hvis du forbinder det til eksisterende viden.

Har du prøvet denne notatteknik, eller har du en anden, som virker godt for dig?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 thoughts on “Notatteknik — skriv bedre noter og spar tid på eksamenslæsning [how-to guide]”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *