Vigtigheden af at vise evnen til at samarbejde i løbet af din studietid

Arnold Schwarzenegger - I'm not a self made mand

Dit CV skal henvise til et par konkrete eksempler på resultater, som du har opnået i samarbejde med andre. Referencerne og resultaterne du skaber, er langt mere værd end karakterer, fordi de resultater du skaber, har indflydelse på andre end dig selv.

Arnold Schwarzenegger. Navnet alene vækker en følelse af noget majestætisk. Schwarzenegger CV er intet mindre end imponerende. Udover at have været en af Hollywoods bedst betale skuespillere, så har Schwarzenegger været 7 x dobbelt Mr. Universe og 6 x Mr. Olympia. Derudover har han tidligere været guvernør i Californien, som er den sjettestørste økonomi i verden. Dette er dog ikke det hele, da Schwarzenegger yderligere hjælper børn, som er i høj risiko for at havne i kriminalitet, til at få en bedre fremtid. Det er svært ikke at tænke: “Det er sgu imponerende hvad den mand har opnået”.

Men Arnold siger stolt og stædigt i forordene Tools of Titans, at han ikke er en self-made mand. Han fik hjælp hele vejen. Uden hjælp havde han aldrig kunne have opnået de resultater, han har.

Hvorfor er dette interessant for dig som studerende? Lad mig uddybe: Har du afklaret, hvad dit mål med din karriere er? Hvis ja, har du så tænkt over, hvor afhængig du er af andre for at nå derhen?

Her er et faktum, som du måske ikke har tænkt over.

JO FLERE DU SAMARBEJDER MED, JO STØRRE SUCCES FÅR DU​

1 +1 = 3. Du skal samarbejde med andre i løbet af din studietid

Et af de største kendetegn på et lands velstand, men også landets evner til at holde sig ude af krig, er landets evne til at handle med andre lande.

Handel defineres ved et samarbejde, hvor to parter udveksler produkter, services eller penge. Begge parter skal være enige i handlen, og være tilfredse med hvad de fik det ud af handlen. En handel kan medvirke til at begge parter fik adgang til varer, viden eller servifes, som de ikke havde adgang til førhen.

Jo flere mennesker, virksomheder og organisationer du samarbejder med, mens du studerer, jo større evt. chance har du for at få en succesfuld karrierestart. Det gælder om at finde en balance mellem fordybelse i pensum og viljen til at være en del af projekter, virksomheder og andet, hvor der indgår mennesker.

Der er en lang række kvaliteter og kompetencer, du kun får, når du indgår i samarbejde med andre mennesker.

Studiet og evnen til at fremvise topkarakterer er det modsatte af en teamplayer

Tænk lige over det i to sekunder: Hvem, udover dig selv og dit universitet, får nytte af, at du indkasserer en topkarakter i et fag, hvor du ikke har intentioner om at bruge den viden, du har fået fra faget?

Jeg vil gå så langt at sige: absolut ingen. Med tiden vil du også opdage, at karakterer faktisk ikke hjælper dig selv så meget som du troede. Dette skyldes faktummet, at størstedelen af virksomheden ikke bruger karakterer til at vurdere, om du er en kompetent kandidat til jobbet.

Evnen til få høje karakterer på studiet er unægteligt imponerende. Det udviser selvdisciplin og evnen til at sætte sig ind i et fag, såvel som det viser, at man har forstået fagets læringsmål til en underviser. Men så sker der ikke rigtig mere. Du får en karakter, som bliver registreret og en del af dit karakterblad.

Din opgave og selve din erfaring fra opgaven, kommer ikke i berøring med nogle mennesker. Det kan sammenlignes med en rapport, der er bestilt af din chef, men ikke bliver anvendt.

Du anser måske din underviser som en samarbejdspartner, der hjælper dig med at opnå resultater, somkan skaffe dig et godt job. Men du vil aldrig skrive din underviser på som reference i dit CV. Du vil heller ikke inkludere en eller flere af dine afleveringer sammen med din ansøgning. Derudover skal du huske, at din fremtidige arbejdsgiver ikke ved, hvad du har lært fra det fag, du fik en høj karakter i. De kan se, at du har forstået den del af pensum, du blev eksamineret i – hvad end det så er. Men hvad viser denne evne til at få en god karakter om din evne til at samarbejde med andre? Har du interesse i at opnå resultater sammen med andre?

Er det nærmest lidt egoistisk, at du laver en opgave for blot at lade dit arbejde gå til spilde?

Kort sagt: Du hjælper hverken offentlige eller private virksomheder, organisationer, frivillige foreninger eller lignende, når du laver en aflevering eller en opgave, som får topkarakter. Du hjælper dig selv – og til dels din underviser, der kan sige, at endnu en af hendes elever fik en topkarakter.

Men sådan behøver det ikke være. Og sådan bør det ikke være.

Hvis du virkelig vil bevise, at du kan skabe værdi meddin erfaring, så skal du samarbejde med andre. Det er først når din erfaring fra studiet, bringer værdi til andre, at du kan bevise, at du er en teamplayer. Og det kræver, at du opsøger muligheder, hvor du kan bevise, at du er en teamplayer.

Du kan ikke opbygge holdånd uden at samarbejde med andre

En af mine absolut favorit skuespillere er Allison Janney. Janney tog røven på alle i salen, da hun modtog en Oscar for filmen I, Tonya. Hun startede med at sige: “I did it all by myselfefterfulgt af latter i hele salen, hvorefter hun siger “OK. Nothing further from the truth

Enhver med erfaring fra store projekter, som blandt andet film, anerkender vigtigheden af alle på holdet. Det er derfor, at det er vigtigt, at du kan skrive, at du har været en del af et hold i dit CV.

Groft sagt: At være fuldtidsstuderende er den forkerte strategi. Medmindre du ønsker at din karriere efter studiet, skal fortsætte på studiet som forsker.

Hvordan kan du skabe resultater sammen med andre

“Our very survival depends on our ability to form communities and form cultures”.
– SIMON SINEK – fra hans tale: If you don’t understand people, you don’t understand business

Hvis jeg kunne gøre noget om fra min studietid, så ville jeg stifte flere bekendtskaber og involvere mig i flere projekter med andre.

Her får du en liste over ting, som du kan opsøge i dag for at skabe resultater sammen med andre. Det er op til dig selv at opsøge en rolle, hvor du kan blive rost for den indsats, du har gjort for projektet. Hvis du ikke opsøger rollen, så går den til en anden.

  • Deltag i frivillige studenterorganisationer, hvor du kan referere til din rolle i dit CV og til en jobsamtale..
  • Find et frivilligt arbejde, hvor du arbejder med at hjælpe en gruppe mennesker, eller hvor du støtter op om et specifikt formål, der kan linkes til din karrierestart.
  • Find en praktikplads eller et frivilligt arbejde i en startupvirksomhed. De er en kæmpe mulighed for at virkelig blive en del af et hold, der endnu ikke har fundet sit fodfæste.
  • Deltag i fællesskaber på steder som Meet-Up, hvor du kan snakke med andre, som har samme interesser som dig selv
  • Spil holdsport – Holdsport er en af de bedste måde at vise, at du fungerer på et hold samt at du går efter at vinde.
  • Gå til flere netværksevents og snak med folk. Folk vil være interesseret i dig, hvis du viser interesse i at hjælpe dem.
  • Gå til vinsmagning, salsaundervisning, mountain-biking og lignende.

Det er værd at blive en del af aktiviteter, hvor du kan indgå i et hold enten som deltager eller arrangør.

Der er en årsag til, at de fleste jobopslag skriver, at de ønsker en holdspiller. Derfor skal du vise, at du er en holdspiller.

Sig ikke, at du er teamplayer. Vær en del af holdet, og lad resultaterne være dit bevis

Mennesker er sociale væsner. Selv introverte mennesker har brug for at have sociale mennesker omkring sig, som de kan stole på. Socialt samvær giver os energi, og vi klarer os bedre, når vi samarbejder. Når alt kommer til alt, så er det tiliden til hinanden, der giver os muligheder. Bevis på tillid om, at vi holder hvad vi lover, er med til at give os jobmuligheder.

Jeg mener, at du står stærkere, når du skal søge jobs efter studiet, hvis du i løbet af din studietid beviser, at du har udvist interesse for at være en del af et hold. Et hold  giver dig både anbefalinger, et netværk, kompetencer, erfaring og referencer til konkrete resultater, som modsat karakterer, kun kan opnås som en del af et hold.

Du står stærkere, hvis du kan vise, at du er nået frem til, hvor du er, fordi du har fået hjælp af andre – også når det er i forbindelse med, at du hjalp dem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published.